All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 16:25 
Offline

Joined: June 11th, 2013, 17:01
Posts: 987
Location: USA
I have a strange issue with an F3. Usual goes BSY issue with any SATA commands but...

- Terminal gives a readout (see below) but cannot get terminal access either by keyboard or shorting.
- Funny thing is if the drive goes BSY, you need to repower the drive 3 times before the drive will spin again.
- Changed PCB but same issue.
- Does have 'RECOV Servo Op=0100 Resp=0005' once at start so could be a head issue.
- Might the issue with having to power on the drive 3 times for it to spin mean a ROM or Preamp issue?

Code:
Boot 0x80M
Spin Up
RECOV Servo Op=0100 Resp=0005
0100 0000 0000 0001 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000
ResponseFrame 4A75 004C 05BC 700B 0008 0000 0000 0000 0FCB 00E8 0000 7200 0000 0000 0000 0000 0000 0000 256C 0D81 5A59 0000 FFFE D5E2 FFFF ABCD ABCD FF8B 0000 0001 1114 0000 0003
Trans.

Rst 0x80M
Spin Up
SpinOK
TCC:001F
Humidity:29.3%
(P) SATA Reset

Last Saved GlobalHeader EraseInProgress:00 DiscDataValid:00
NVC Power Loss Host Sig:FFFFFFFF
NVC Debug Log: FFFFFFFF FF FF FFFF FFFFFFFF
   PP: FFFFFFFF FFFFFFFF FFFF
   TW: FFFFFFFF FFFFFFFF FFFF
GC:   FFFFFFFF FFFFFFFF FFFF
ENP0x00AB
New GlobalHeader EraseInProgress:00 DiscDataValid:00
NVCClearingEraseInProgress:00
NVCOkToWrite:07
NVCClientDisabled:00
DumpNVC
MC051: MainPOR: EXCEPTION: Corrupt PRI copy of MCMT
MC052: MainPOR: EXCEPTION: Corrupt SEC copy of MCMT
MCMainPOR: Start:
Media Cache Data Base  02468748B0
Check MCMT Version: Current
MCMainPOR: MediaCacheDiscStateFlags 00000002  MCStateFlags 006051C3
MC058: MainPOR: EXCEPTION: POR Failed General  Tms 00000000 00000000 00000036
MC063: MainPOR: Feature Disabled...
6Gb Max Speed lowered to 3Gb for Intel bug
Send Status: COMRESET seen
[SR] 00000000 - 00000000
[BRO - 0009] 00000000 - 00001D5A

_________________
Hard Drive and RAID Data Recovery


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 16:33 
Offline
User avatar

Joined: August 15th, 2006, 3:01
Posts: 2529
Location: CDRLabs @ Chandigarh [ India ]
Well,
i find this very unusual indeed " - Funny thing is if the drive goes BSY, you need to repower the drive 3 times before the drive will spin again. " .Could there be a possible spindle motor getting hard to rotate and failing slowly .Might be .Drive with resp-0005 error sometimes clone 100% in my experience while working with seagates .Can you take this to your clean room and try rotating the platters and see if indeed its a failing motor if spin is not that free

_________________
Regards
Amarbir S Dhillon , Chandigarh Data Recovery Labs
Logical,Semi Physical And Physical Data Recovery
Website-> http://www.chandigarhdatarecovery.com


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 16:34 
Online

Joined: November 29th, 2006, 10:08
Posts: 7169
Location: UK
Media cache is corrupt.

_________________
PC Image Data Recovery
www.pcimage.co.uk


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 16:35 
Offline

Joined: June 11th, 2013, 17:01
Posts: 987
Location: USA
pcimage wrote:
Media cache is corrupt.

Anyway to get terminal access still?

_________________
Hard Drive and RAID Data Recovery


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 16:38 
Offline
User avatar

Joined: August 15th, 2006, 3:01
Posts: 2529
Location: CDRLabs @ Chandigarh [ India ]
pcimage wrote:
Media cache is corrupt.


Well,
True but this should not make the drive behave like this " - Funny thing is if the drive goes BSY, you need to repower the drive 3 times before the drive will spin again. " . And i am hoping sean sir this drive also works with media cache at level c just like rosewood or its mostly older conventional way .Till today i have come across only two drives of this model and i was able to get the customers data .The first one was a failing drive and the second one had a bad pcb only .

_________________
Regards
Amarbir S Dhillon , Chandigarh Data Recovery Labs
Logical,Semi Physical And Physical Data Recovery
Website-> http://www.chandigarhdatarecovery.com


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 16:40 
Online

Joined: November 29th, 2006, 10:08
Posts: 7169
Location: UK
Might be worth applying the ROM “unlock patch”, I had one similar this week but didn’t have the strange “repower 3 times” issue. Never seen that.

_________________
PC Image Data Recovery
www.pcimage.co.uk


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 16:43 
Offline

Joined: June 11th, 2013, 17:01
Posts: 987
Location: USA
pcimage wrote:
Might be worth applying the ROM “unlock patch”, I had one similar this week but didn’t have the strange “repower 3 times” issue. Never seen that.

Cant get access to the ROM either. This is why I initially changed the board. Shorting the ROM still gives no access. Its a strange one.

_________________
Hard Drive and RAID Data Recovery


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 16:45 
Offline
User avatar

Joined: August 15th, 2006, 3:01
Posts: 2529
Location: CDRLabs @ Chandigarh [ India ]
pcimage wrote:
Might be worth applying the ROM “unlock patch”, I had one similar this week but didn’t have the strange “repower 3 times” issue. Never seen that.


Well,
i am not sure it is true in his case might be due to the weight on the spindle motor due to many platters one in a hundred chance its a failing spindle motor .Do you have another drive ddrecovery for this drive model also .If yes i will give a shot at opening both the drives and spinning platters to get the feel of rotation

_________________
Regards
Amarbir S Dhillon , Chandigarh Data Recovery Labs
Logical,Semi Physical And Physical Data Recovery
Website-> http://www.chandigarhdatarecovery.com


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 16:51 
Offline
User avatar

Joined: August 15th, 2006, 3:01
Posts: 2529
Location: CDRLabs @ Chandigarh [ India ]
ddrecovery wrote:
pcimage wrote:
Might be worth applying the ROM “unlock patch”, I had one similar this week but didn’t have the strange “repower 3 times” issue. Never seen that.

Cant get access to the ROM either. This is why I initially changed the board. Shorting the ROM still gives no access. Its a strange one.


Hi,
Even if the board is out and you are trying to use boot code mode its doing same thing ? .If your answer is yes then its very very unusual case

_________________
Regards
Amarbir S Dhillon , Chandigarh Data Recovery Labs
Logical,Semi Physical And Physical Data Recovery
Website-> http://www.chandigarhdatarecovery.com


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 16:58 
Offline

Joined: June 11th, 2013, 17:01
Posts: 987
Location: USA
Amarbir[CDR-Labs] wrote:
Even if the board is out and you are trying to use boot code mode its doing same thing ? .If your answer is yes then its very very unusual case

Yes this is correct. Tried shorting both sides of the ROM at almost every speed. Errors out every time.

_________________
Hard Drive and RAID Data Recovery


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 17:02 
Offline
User avatar

Joined: August 15th, 2006, 3:01
Posts: 2529
Location: CDRLabs @ Chandigarh [ India ]
ddrecovery wrote:
Amarbir[CDR-Labs] wrote:
Even if the board is out and you are trying to use boot code mode its doing same thing ? .If your answer is yes then its very very unusual case

Yes this is correct. Tried shorting both sides of the ROM at almost every speed. Errors out every time.


Well,
In That Case Please Upload The ROM Dump using a external programmer and ask frank for help ,Frank is good with finding segments and there checksums .Might be there is a little rom issue somewhere and pinup type issues do come up if rom is having a small issue to not only spindle motor thats failing imho

_________________
Regards
Amarbir S Dhillon , Chandigarh Data Recovery Labs
Logical,Semi Physical And Physical Data Recovery
Website-> http://www.chandigarhdatarecovery.com


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 17:12 
Offline
User avatar

Joined: September 8th, 2009, 18:21
Posts: 10762
Location: Australia
ddrecovery wrote:
Funny thing is if the drive goes BSY, you need to repower the drive 3 times before the drive will spin again.
- Changed PCB but same issue.

Is there any terminal output in the no-spin situation?

_________________
A backup a day keeps DR away.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 17:41 
Offline

Joined: June 11th, 2013, 17:01
Posts: 987
Location: USA
None at all. In PC3000 the power lights come on and the status light remains BSY with no terminal output at all.

_________________
Hard Drive and RAID Data Recovery


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 17:57 
Offline

Joined: June 11th, 2013, 17:01
Posts: 987
Location: USA
Here is the ROM if it help.


Attachments:
NewZip.zip [369.4 KiB]
Downloaded 75 times

_________________
Hard Drive and RAID Data Recovery
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 19th, 2018, 21:06 
Offline
User avatar

Joined: September 8th, 2009, 18:21
Posts: 10762
Location: Australia
ddrecovery wrote:
None at all. In PC3000 the power lights come on and the status light remains BSY with no terminal output at all.

ISTM that would suggest that one or more of the MCU's supply voltages is not powering up. Can you measure any voltage at the jumper pins when this happens?

_________________
A backup a day keeps DR away.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 20th, 2018, 4:46 
Online

Joined: November 29th, 2006, 10:08
Posts: 7169
Location: UK
fzabkar wrote:
ddrecovery wrote:
None at all. In PC3000 the power lights come on and the status light remains BSY with no terminal output at all.

ISTM that would suggest that one or more of the MCU's supply voltages is not powering up. Can you measure any voltage at the jumper pins when this happens?


He's already tried another PCB I believe.

_________________
PC Image Data Recovery
www.pcimage.co.uk


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 20th, 2018, 6:09 
Offline
User avatar

Joined: September 8th, 2009, 18:21
Posts: 10762
Location: Australia
pcimage wrote:
He's already tried another PCB I believe.

I saw that, but it's not clear whether the "same issue" is referring to the corrupt media cache or the no-spin problem, or both.

_________________
A backup a day keeps DR away.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 20th, 2018, 13:16 
Offline

Joined: June 11th, 2013, 17:01
Posts: 987
Location: USA
fzabkar wrote:
pcimage wrote:
He's already tried another PCB I believe.

I saw that, but it's not clear whether the "same issue" is referring to the corrupt media cache or the no-spin problem, or both.

Hey, both issues are actually were there after the board swap (media cache and not spinning). However I have made some progress. After Franc asked me to see if these was any terminal output when the drive does not spin, I tested it and left the drive live but still in a BSY state. I came back to it about 15 mins later, shut down and restarted the drive and I suddenly got terminal access. I will let you know how I get on. And thanks.

_________________
Hard Drive and RAID Data Recovery


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 20th, 2018, 14:06 
Offline
User avatar

Joined: December 19th, 2006, 8:49
Posts: 9510
Location: Portugal
ddrecovery wrote:
(...) However I have made some progress. After Franc asked me to see if these was any terminal output when the drive does not spin, I tested it and left the drive live but still in a BSY state. I came back to it about 15 mins later, shut down and restarted the drive and I suddenly got terminal access.


Try to :

1 - Backup MODULES and SYS FILES by terminal.
2 - The typical "fix" for the long bsy problem might work .... Clear DOS table (/7m100) then disable stuff on sysfile 93 and try again. You might want to re-start media cache as well.
3 - Let us know if you manage to recover the data.

_________________
1Q9xrDTzTddUXeJAFRn37aqh1Yr6buDCdw - (Bitcoin Donations)
paypal.me/Spildit - (PayPal Donations)
The HDD Oracle - Platform for OPEN research on Data Recovery.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ST5000DM000 Acting Weird
PostPosted: January 20th, 2018, 14:30 
Offline

Joined: June 11th, 2013, 17:01
Posts: 987
Location: USA
I was able to get a copy of the critical sysfiles. Did the usual stuff like change sysfile 93 etc. I was not able to clear the DOS table or restart the media cache, maybe due to the 'issues' or the Crawford firmware. I was however able to reformat the user area which does also clear the media cache on this drive. We now have 100% LBA access and she is imaging like a WD :-)

Thanks

_________________
Hard Drive and RAID Data Recovery


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: alindumitru46, Google [Bot], sourcerer and 23 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group