All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 
Author Message
 Post subject: WD80EZAZ Not Spinning after Windows Software RAID Set Up.
PostPosted: June 24th, 2019, 11:24 
Offline
User avatar

Joined: June 11th, 2013, 17:01
Posts: 1325
Location: Phoenix, AZ USA
Interesting one here. Two drives were initially set up as a Windows 10 software RAID 0. Client then moved the two drives to a new PC and tried to import the RAID configuration. The import failed (not sure why) so client moved the drives back to the original PC. However drives do not spin up.

Here is the strange thing. Mounting the drives in PC3000 I cannot see anything wrong with them. SMART also reports no issues. Putting the drives into a docking station they also boot up with no problems. I put them into a Linux machine and and again they boot up fine. But putting the drives onto a Windows SATA connection they do not spin. Even just connecting the power (without SATA port) the drives do not spin.

_________________
HDD, SSD, Flash and RAID Data Recovery


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WD80EZAZ Not Spinning after Windows Software RAID Set Up
PostPosted: June 24th, 2019, 12:49 
Offline
User avatar

Joined: September 8th, 2009, 18:21
Posts: 11942
Location: Australia
Linux knows how to spin up a PUIS-enabled drive. Windows doesn't (?).

_________________
A backup a day keeps DR away.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WD80EZAZ Not Spinning after Windows Software RAID Set Up
PostPosted: June 24th, 2019, 18:41 
Offline
User avatar

Joined: June 11th, 2013, 17:01
Posts: 1325
Location: Phoenix, AZ USA
fzabkar wrote:
Linux knows how to spin up a PUIS-enabled drive. Windows doesn't (?).

Yes you could be right. This is a newer drive with locked FW so its hard to tell. On the older WD drives PUIS was set by jumpers but not on these. W7 did have a bug for not spinning up PUIS drives but that was fixed a while ago. This is in W10. Client has his data so its no biggie. Thanks for the input.

_________________
HDD, SSD, Flash and RAID Data Recovery


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WD80EZAZ Not Spinning after Windows Software RAID Set Up
PostPosted: June 24th, 2019, 19:13 
Offline
User avatar

Joined: September 8th, 2009, 18:21
Posts: 11942
Location: Australia
ddrecovery wrote:
fzabkar wrote:
Linux knows how to spin up a PUIS-enabled drive. Windows doesn't (?).

Yes you could be right. This is a newer drive with locked FW so its hard to tell.

I would have thought that PC$10K would tell you if PUIS were enabled. :o

In any case you could use a tool such as HDAT2 (freeware) to disable PUIS. Just remember to lauch HDAT2 with the "/w" switch to spin up the drives.

_________________
A backup a day keeps DR away.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WD80EZAZ Not Spinning after Windows Software RAID Set Up
PostPosted: June 25th, 2019, 4:05 
Offline

Joined: March 7th, 2009, 12:43
Posts: 918
Location: Angel Data Recovery
You can enable/disable PUIS same way in pc3k under universal utility

_________________
Angel Data Recovery


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WD80EZAZ Not Spinning after Windows Software RAID Set Up
PostPosted: June 25th, 2019, 9:54 
Offline
User avatar

Joined: June 11th, 2013, 17:01
Posts: 1325
Location: Phoenix, AZ USA
DR-Kiev wrote:
You can enable/disable PUIS same way in pc3k under universal utility

Looks like this is another issue and not PUIS related. Thanks for the input.

_________________
HDD, SSD, Flash and RAID Data Recovery


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WD80EZAZ Not Spinning after Windows Software RAID Set Up
PostPosted: June 25th, 2019, 18:06 
Offline
User avatar

Joined: September 8th, 2009, 18:21
Posts: 11942
Location: Australia
Could this be your problem?

Power Disable Feature (SATA 3.2+ / 3.3):
http://www.hddoracle.com/viewtopic.php?f=46&t=2094

_________________
A backup a day keeps DR away.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WD80EZAZ Not Spinning after Windows Software RAID Set Up
PostPosted: June 25th, 2019, 19:43 
Offline
User avatar

Joined: June 11th, 2013, 17:01
Posts: 1325
Location: Phoenix, AZ USA
fzabkar wrote:
Could this be your problem?

Power Disable Feature (SATA 3.2+ / 3.3):
http://www.hddoracle.com/viewtopic.php?f=46&t=2094

It is possible a fault could have triggered Devslp, but that would not explain why the drive boots in Linux and via a USB docking station. Do you know how to force the drive out of Devslp so we can test?

_________________
HDD, SSD, Flash and RAID Data Recovery


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WD80EZAZ Not Spinning after Windows Software RAID Set Up
PostPosted: June 25th, 2019, 19:49 
Offline
User avatar

Joined: September 8th, 2009, 18:21
Posts: 11942
Location: Australia
DEVSLP is not a firmware setting. It is purely hardware. To disable it, just ensure that +3.3V is not present in your SATA power cable.

_________________
A backup a day keeps DR away.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group