All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: WD Mybook Essential 2tb not recognized, spins ok
PostPosted: January 16th, 2020, 19:14 
Offline

Joined: January 16th, 2020, 18:35
Posts: 3
Location: Almere (NL)
The moment I connected an old hd to usb with extension cord some wrong smellings came from my WD Mybook Essential from 2012 that also was connected to a usb port on my pc.

Running OS Windows 10, no password set on the WD Mybook, but is an encrypted hd by wd bridge and symwave chip.
The pcb's are: 4061-705089-001 Rev AG (on sticker) and on the back of the pcb: 4060-705089-001 REV.P1.

I powered off imediately, and after that when plugging again in the led of the external drive was lit continously apart from 2 or 3 blinks in the first minute.
It did not show up in Devicemanager nor in Diskmanagement anymore. Also not by a linux usb boot with PartedMagic.

So I decided to take the inside out of the WD Mybook bay, without much problems. Then visual examined the pcb's, l noticed quite some dark/black spots but that seems normal as for all pics I saw look like that. The USB connector looks 100%.
The drive should wake up when plugging the usb cable, but that does not happen. I have to use the powerbutton to get the led on, and de hd spinning. De hd spinning-sound does not seem bad actually, so I'm hopefull..
Because even linux did not recognize the hd, I guessed the pcb's are dead on one or more spots. I took off the bridge pcb with usb & power connector, and attached the hd internally in my pc. That made it visible to Active@disk, DeviceManagement and DriveManagement, and just now i'm creating an raw image file of it (takes some 8 hours) to an other hdd, though I'm facing to little space on that drive to image 2tb....


Any thoughts on this, I hate losing the data (family history 15 years back..), especially since I think the HDD did not crash..

Thanks on anyone willing to give some advice.
Marc


Attachments:
File comment: HDD motorhood
hddMotorBay.jpg
hddMotorBay.jpg [ 1003.52 KiB | Viewed 2542 times ]
File comment: HDD PCB back
hddpcbBack.jpg
hddpcbBack.jpg [ 1.51 MiB | Viewed 2542 times ]
File comment: HDD PCB front
hddpcbfront.jpg
hddpcbfront.jpg [ 2.07 MiB | Viewed 2542 times ]
File comment: Bridge PCB Back 4060-705089-001 REV.P1
bridgepcbBack.jpg
bridgepcbBack.jpg [ 779.76 KiB | Viewed 2542 times ]
File comment: Bridge PCB Front 4061-705089-001 Rev AG
bridgepcb.jpg
bridgepcb.jpg [ 1.2 MiB | Viewed 2542 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WD Mybook Essential 2tb not recognized, spins ok
PostPosted: January 17th, 2020, 5:16 
Offline

Joined: January 16th, 2020, 18:35
Posts: 3
Location: Almere (NL)
marcdry,
a better picture showing the Symwave chip


Attachments:
File comment: WD Mybook Essential pcb bridge Symwave chip
pcbridgeSymwave.jpg
pcbridgeSymwave.jpg [ 1.13 MiB | Viewed 2536 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WD Mybook Essential 2tb not recognized, spins ok
PostPosted: January 17th, 2020, 9:59 
Offline

Joined: January 16th, 2020, 18:35
Posts: 3
Location: Almere (NL)
Solved in a very lucky way!
Just today a company sold 21(!) the same WD Mybook Essential 3tb on marktplaats.nl with - you wouldn't believe it - the same code on the pcb as mine...
I found out the code was ok only after bringing them to my home and dis-baying them.
The productno on board were the same, but I couldn't openup the bays at the sellers place ofcourse.

So I bought 3 pieces for 30€ each. And after swapping the bridge-pcb that takes care of the encryption/decryption, my own Mybook is completely ok again!
So instead of having a problem recovering 2 tb of data I am now facing an issue on what data to put onto 10tb of space.... me is veryvery happy.
Quite some hours spent before the resolution within the hour.

Some lucky guy here in the Netherlands.


Attachments:
File comment: Seller had 31 of these....! Same productno....!
JustBoughtMyFriend.jpg
JustBoughtMyFriend.jpg [ 53.25 KiB | Viewed 2461 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WD Mybook Essential 2tb not recognized, spins ok
PostPosted: January 17th, 2020, 15:03 
Offline

Joined: November 22nd, 2017, 21:47
Posts: 264
Location: France
Quote:
That made it visible to Active@disk, DeviceManagement and DriveManagement, and just now i'm creating an raw image file of it (takes some 8 hours) to an other hdd, though I'm facing to little space on that drive to image 2tb....

The most recommended free tools to image a failing drive (that is still being recognized) are ddrescue and HDDSuperClone ; ddrescue can be set to use “sparse” compression, which is not an actual compression (the binary data is directly accessible) but doesn't allocate empty sectors, which can save a tremendous amount of space if the source drive is not filled with data, and even if it was filled it should save enough to fit a complete 2TB raw image onto a 2TB recovery drive. (But there may be performance drawbacks when writing a large sparse image to a NTFS partition, as I experienced once.)
Anyway, if you could complete the drive's image with whatever method, that's good news. How did it go ? 8 hours seems quite long for a 2TB drive attached internally. Could you check the drive's SMART status ?
Now, if the drive is indeed encrypted through the USB bridge, and the bridge is indeed defective, the problem is to decrypt that image. There may be workarounds. You could wait for a bona fide pro to chime in, or you could send a PM to member “kaeding”, who is very knowledgeable about that sort of issues and is the author of a dedicated tool, reallymine.
Or you could try to fix the bridge, but based on my rather limited knowledge this would be more of a long shot.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 74 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group