HDD GURU FORUMS
http://forum.hddguru.com/

SanDisk X100 256G no BIOS detection
http://forum.hddguru.com/viewtopic.php?f=10&t=30547
Page 3 of 4

Author:  alindumitru46 [ May 10th, 2018, 8:46 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

Okay, I'm fundamentally wrong that I'm ashamed to say what happened.
New measurements, re-made in a hurry...

Attachments:
2018-05-10_154240.png
2018-05-10_154240.png [ 9.52 KiB | Viewed 6657 times ]

Author:  fzabkar [ May 10th, 2018, 16:09 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

@alindumitru46, it appears that none of the regulators (U1, U12, U17) are getting a 5V supply, yet +5V is present at the MOSFET switch (U119). This implies that the supplies are being switched by a second stage.

Can you tell us the markings on U121, U123, U2, U3, U13? I suspect that one or more of these may be load switches.

BTW, DEVSLP is pin P3 of the SATA power connector. When P3 is 0V, power is switched on. When P3 is 3.3V, power is switched off.

SATA Device Sleep (DEVSLP or DevSleep):
http://www.hddoracle.com/viewtopic.php?f=46&t=2094&p=16074&hilit=devslp#p16074

BTW2, I don't understand where your negative voltage readings come from ???

Author:  alindumitru46 [ May 10th, 2018, 16:43 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

U121-OL7/03,
U123-Z25X,
U1-OAL/32J/P67T,
U2-T9A/OT,
U3-3XT/1A,
U13-U6A/0H

BTW1: I suspected what you said about DEVSLP, but I do not know how to interpret the values ​​of the measured voltages :?: .
I'm gonna ask someone to redo those measurements tomorrow.
BTW2: I do not even understand, but the multimeter does not have thin probes, and I'm not really good at it.

Author:  fzabkar [ May 10th, 2018, 17:09 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

Sorry, I can't identify those IC markings. :-(

My next approach would be to measure the voltages at all those small ICs. I would also determine their supply and ground pins by testing for continuity between the IC pins and ground, and between the IC pins and the +5V Switched test point (with power off).

U3 looks like it might be an LDO regulator.

ISTM that the solution might be a simple one, but getting there might take some time.

This is the MOSFET switch:

NTHD4102P, ON Semiconductor, -20V, -4.1A, Dual P-Channel ChipFET, marking C7:
http://www.mouser.com/ds/2/308/nthd4102p-d-1194494.pdf

Author:  fzabkar [ May 14th, 2018, 0:09 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

@alindumitru46, it may be easier for you if you measure the voltage between each end of each capacitor rather than referring to a PCB ground.

Author:  alindumitru46 [ May 14th, 2018, 8:49 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

I struggled all weekend because I do not have the necessary probes :). And my friend, who should have helped me, is on vacation for a few days.
I return after doing both myself and the measurements independently.
Thank you very much for yor help :)
Maybe I'll find another hdd for work, if I still started research on this forum :).

Author:  fzabkar [ May 15th, 2018, 19:37 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

I'm not sure that these are all correct ...


BU4327FVE, Rohm, 2.7V voltage detector, marking OL, SOT-553/VSOF5/SOP4:
http://rohmfs.rohm.com/en/products/data ... 2xxg-e.pdf

XC6118N16AGR-G, Torex, Voltage Detector with Separated Sense Pin & Delay Capacitor Pin, 1.6V, marking U6A, USP-4:
https://www.torexsemi.com/file/xc6118/XC6118.pdf
http://www.mouser.com/ds/2/760/XC6118-837414.pdf

XC6118N09AGR-G, Torex, Voltage Detector with Separated Sense Pin & Delay Capacitor Pin, 0.9V, marking T9A, USP-4:
https://www.torexsemi.com/file/xc6118/XC6118.pdf
http://www.mouser.com/ds/2/760/XC6118-837414.pdf

XC6221B251GR, Torex, LDO regulator, 2.5V, 200mA, marking 3XT, USP-4:
https://www.torexsemi.com/file/xc6221/XC6221.pdf

NC7SZ125P5X, Fairchild, TinyLogic UHS buffer, tristate out, 1.65V - 5.5V, marking Z25, SC70-5:
https://www.mouser.com/ds/2/149/NC7SZ125-1011470.pdf
https://www.jameco.com/Jameco/Products/ ... 874197.pdf

Author:  alindumitru46 [ June 13th, 2018, 5:23 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

fzabkar wrote:
@alindumitru46, it may be easier for you if you measure the voltage between each end of each capacitor rather than referring to a PCB ground.

Ok,
I made the measurements according to the indications. It took me ONLY an hour and a half to finish the trick...
I hope I did not have a mishap, again :D ...

The second part, the one with the measurements on these small IC's, I hope to finish it tomorrow...

Attachments:
2018-06-13_121731.png
2018-06-13_121731.png [ 20.81 KiB | Viewed 3052 times ]

Author:  fzabkar [ June 13th, 2018, 17:55 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

That's a lot of work.

The three main supplies appear to be present -- 1.8V, 3.3V, 1.05V.

I don't know why C168 is measuring 0V. In fact I don't understand what it does.

ISTM that the problem is most likely in the firmware, not in the hardware.

Author:  alindumitru46 [ June 14th, 2018, 2:47 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

Interestingly, there are 788 views of the measurement table in less than 24h :shock: :). I'm curious how long I will take to measure all ICs :roll:
In other news, I made SMART captures to all SSD with the initial error I bought it and I'll post them as soon as I find them.
Perhaps someone can make a connection between the type of error and the apparent lack of voltage on this capacitor.

Author:  fzabkar [ June 14th, 2018, 3:33 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

ISTM that @michaelchiklis got it wrong, ie C168 does not appear to be connected to the 1.8V supply. In any case he removed it and its location remained "shorted". :?

It could be that we are being diverted by a red herring.

Attachments:
C168.jpg
C168.jpg [ 70.21 KiB | Viewed 2171 times ]

Author:  alindumitru46 [ June 14th, 2018, 6:58 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

Wow, I remembered that I have some captures in the cloud :).
The SSD with SN 133123402156 is the subject.

Attachments:
Sandisk 133123402156 26.01.2015.jpg
Sandisk 133123402156 26.01.2015.jpg [ 589.95 KiB | Viewed 2030 times ]
Sandisk 133451402314 26.01.2015.jpg
Sandisk 133451402314 26.01.2015.jpg [ 612.42 KiB | Viewed 2030 times ]

Author:  fzabkar [ June 14th, 2018, 17:09 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

ISTM that your SSD was already showing signs of problems with SMART attributes 184, 187 and 188. AFAICS, that would be consistent with your current firmware (?) problem.

Author:  alindumitru46 [ June 15th, 2018, 2:05 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

Last month I captured the new SMART values for this SSD but I have somehow lost them. I'll make some more current at the weekend.
This SSD has a custom firmware for Hp (10.06.06 I think), you know that. Is impossible to update a new firmware. Especially because it is not seen in the BIOS.
At least at my level of knowledge :? .

Author:  fzabkar [ June 15th, 2018, 2:31 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

"Firmware problems", as the term is used in data recovery, cannot be fixed with a firmware update. The problem is usually related to one of the unique, drive specific modules. In any case you cannot apply an update if the drive doesn't identify itself correctly.

Author:  alindumitru46 [ June 15th, 2018, 2:34 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

A-haaa... now I understand what you meant.

Author:  fzabkar [ June 15th, 2018, 2:43 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

It could be that your SSD is "repairing" itself and taking too long to do so. If so, then BIOS would time out while waiting for it to come ready. In such cases you would see a BUSY status in tools such as MHDD.

Perhaps you could leave the drive powered on for an hour and then see if it can be detected???

Author:  alindumitru46 [ June 15th, 2018, 2:58 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

Ok,
As far as the measurements were made, it was obviously connected, more than one and a half hours. Something should have happened. I'm just trying to boot Hiren right now. I have 3 hours of state at my desk and I think it's time for something to happen :good: .

LE: Can I use another type of software like HDAT2 or Victoria ?!

Author:  alindumitru46 [ June 16th, 2018, 3:10 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

Running the latest version of MHDD after 3 hours of waiting, the SSD is still not detected in BIOS or MHDD. By touching with fingers carefully, the IC' feel warm, which shows that there is definitely voltage in the circuit.

Author:  labtech [ June 16th, 2018, 15:23 ]
Post subject:  Re: SanDisk X100 256G no BIOS detection

What does the status register show? BSY I suspect.

Page 3 of 4 All times are UTC - 5 hours [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/