All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: SATA Link layer Idle state primitive synchronization failure
PostPosted: November 15th, 2017, 5:54 
Offline

Joined: November 15th, 2017, 5:20
Posts: 1
Location: guangzhou
Hi to all, the weather seems to be fine now. Well, I am currently working on interacting with SSD memory through a FPGA using SATA protocol. I am using a Xilinx KC705 evaluation boardand SSD is from Samsung. I have connected the SSD device to the KC705 board through a FMC connector. I have used Xilinx 7 Series GTX for the PHY http://www.kynix.com/Search/PHY.html layer. I am trying to work on the initialization part of the SATA protocol and that's where I am facing issues.

I have been able to do the OOB initialization with the SSD device. After that I have been able to negotiate the speed between host(FPGA) and device(SSD) at SATA II based on recognition of ALIGNp at the line rate specified. I am stuck at the "IDLE" state of the link layer state machine.

As per the SATA spec, the device link layer transmits SYNCp continuously to the host in IDLE state. What I am getting is that, I receive SYNCp for some period then I stop receiving as shown in Figure 1. Afterwards, I receive ALIGNp and SYNCp in random numbers as shown in Figure 2. I have captured the waveforms on chipscope.
Image
Description of the signals captured on Chipscope :-

"currPrimitive" - The primitive that host link layer is sending presently.

"currState" - State of my state machine (not relevant)

"rxelecidle" - A value '0' denotes that the OOb initialization has been completed and the device is sending primitives.

"prim_align_det" - ALIGNp primitives obtained from device.

"prim_syn_det" - Syncp primitives obtained from device

Observations :- As it can be seen in figure 1, I receive ALIGNp from device and after receiveing 100 ALIGNp, my link layer starts sending SYNCp. The device then starts sending SYNCp but after few numbers it stops and then in figure 2 you can see that the ALIGNp and SYNCp are received randomly, This behavior is confusing.

Hence my question is what could be the possible reasons for such behavior of the device. Here are few of my ideas :-

1) "Maybe the device lost synchronization with the host" - But how is this possible. After I receive around 100 ALIGNp(I have chosen to count upto 100 ALIGNp continuously for deciding on that the rx data is aligned), Host link layer sends ALIGNp untill it recognizes 100 SYNCp continuously from device. So I am assuming that My host is sending enough ALIGNp for the device PHY layer to synchronize (because the device itself is sending SYNCp at the hand-shaken line rate).

2) As per the SATA spec, after every 256 Dwords, two ALignp need to be send. I have a section of code that does the job. It counts and sends 2 ALIGNp. That is for every 256 Dwords, 254 are non-ALIGNp and 2 are ALIGNp. This is done while my link layer is in state "9" i.e. sending SYNCp. So, this should also not be an issue(maybe, not sure).

3) I have checked that the reference clock to my GTX is stable and similar to what I selected during IPcore generation.

I can't think of any other issues which might cause such behavior. Please share your views on what might be the possibilities. Also you can share your own experiences of SATA device behavior in it's idle state.
Thanks all advises.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SATA Link layer Idle state primitive synchronization fai
PostPosted: November 17th, 2017, 3:58 
Offline

Joined: August 13th, 2016, 17:10
Posts: 51
Location: Vienna, Austria
My SSDDiag tool might be able to help you analyze the situation, it connects through JTAG to a EVO840 and diagnoses the SATA PHY registers: https://github.com/thesourcerer8/SSDdiag


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group