All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 
Author Message
 Post subject: Toshiba MQ01ABD
PostPosted: March 23rd, 2021, 5:30 
Offline

Joined: February 12th, 2021, 1:27
Posts: 20
Location: Australia
hi
i have a Toshiba MQ01ABD that suddenly stopped detecting to windows. it spins no clicking sound and connect to MRT shows HDD information: serial and model...etc.

Selected family:MQ01ABD
Model:TOSHIBA MQ01ABD100H

Load Zones : .........................:OK
Cyl Num : ............................:232110
Head Num : ...........................:4
Vendor : .............................:TOSHIBA
Model : ..............................:MQ01ABD100H
Microcode : ..........................:ALF07M0F

Defects in G-List : ..................1225

CP list:33,34,44,56,92,95,98,9A,9C,A2,A5,A7,A8,A9,AA,AD,AE,B1,B3,BB,BF,C1,C5,C6,C7,C8,C9,CB,CD,D0,D1,D3,D4,D6,D7,D9,DA,DB,DC,DD,EF,F1,F3,F4,F7,F8,FA,FB,FC,FF

i tried to clear SMART and Glist but still in Data Explorer it fails and cannot open the files or read the data and these errors appears:

19:25:15 Read Failed SourceLBA = 0 DestnLBA = 0
19:25:15 Read Failed SourceLBA = 0 DestnLBA = 0
19:25:15 Parse node failed! Node path = MRT ATA0 - TOSHIBA MQ01ABD100H - 931.51 GB
19:25:15 Read Failed SourceLBA = 0 DestnLBA = 0

also when i go to copy data and it starts reading he sectors all the sectors are red.

when i try to Backup Rom i get this error:

Saving ROM......
Save to the target file:C:\UserDataFile\Toshiba\MQ01ABD\TOSHIBA MQ01ABD100H-ALF07M0F-13P6C7WLT\Data\ROM\0-7FFFF.bin
Address : ............................:0x0
Length : .............................:0x80000
Error in reading ROM!

any help would be appreciated


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Toshiba MQ01ABD
PostPosted: March 23rd, 2021, 5:52 
Offline

Joined: August 18th, 2010, 17:35
Posts: 3486
Location: Massachusetts, USA
It is a hybrid drive.
Probably problem is with NAND component.

_________________
Hard Disk Drive, SSD, USB Drive and RAID Data Recovery Specialist in Massachusetts


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Toshiba MQ01ABD
PostPosted: March 23rd, 2021, 7:38 
Offline

Joined: February 12th, 2021, 1:27
Posts: 20
Location: Australia
labtech wrote:
It is a hybrid drive.
Probably problem is with NAND component.


Thank you for your reply, is there anyway to confirm? if the NAND is defective and i replace the motherboard and swap the ROM chip would it fix the problem?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Toshiba MQ01ABD
PostPosted: March 23rd, 2021, 10:47 
Offline

Joined: May 9th, 2017, 11:33
Posts: 80
Toshiba SSHD (Hybrid drives)

You have to issue >NVA command in terminal and Restart Drive.

This will disable NAND on the drive.

After that check if you can read the drive.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Toshiba MQ01ABD
PostPosted: March 23rd, 2021, 14:09 
Offline

Joined: December 12th, 2017, 12:40
Posts: 2
Location: amritsar
pls pay attention on Techno off
and then reidetify hdd. and check sechora are readable?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Toshiba MQ01ABD
PostPosted: March 23rd, 2021, 20:46 
Offline

Joined: February 12th, 2021, 1:27
Posts: 20
Location: Australia
thakurasr wrote:
pls pay attention on Techno off
and then reidetify hdd. and check sechora are readable?


thank you for your reply. tried Techno off but unfortunately it didn't work


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Toshiba MQ01ABD
PostPosted: March 23rd, 2021, 20:52 
Offline

Joined: February 12th, 2021, 1:27
Posts: 20
Location: Australia
MasterT wrote:
Toshiba SSHD (Hybrid drives)

You have to issue >NVA command in terminal and Restart Drive.

This will disable NAND on the drive.

After that check if you can read the drive.

Thank you, i don't know how to send commands. i read on data_medics and hddoracle to press entre and it will show > prompt. i connected the terminal port (by USB) but i don't know where to press entre? should i press entre when i get into Toshiba utility?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Toshiba MQ01ABD
PostPosted: March 24th, 2021, 2:12 
Offline
User avatar

Joined: January 9th, 2007, 11:12
Posts: 359
Location: Romania
No. The Toshiba utility doesn't have a Terminal tab....You'll have to use another utility which have terminal tab (Seagate for ex.) and correct baud rate set or a separate software in windows.

Rgds

_________________
www.datasave.ro


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Toshiba MQ01ABD
PostPosted: March 24th, 2021, 21:08 
Offline

Joined: February 12th, 2021, 1:27
Posts: 20
Location: Australia
ccc wrote:
No. The Toshiba utility doesn't have a Terminal tab....You'll have to use another utility which have terminal tab (Seagate for ex.) and correct baud rate set or a separate software in windows.

Rgds


Thank you, i followed your instructions and it fixed the problem so i imaged the whole drive to another also i tried to connect the faulty Toshiba hdd directly to windows to see if i would work now and it did work and all the files and data are accessible. thanks everyone for helping me out


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group