All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: Having trouble with my master board and the slave board
PostPosted: April 18th, 2017, 5:35 
Offline

Joined: February 6th, 2017, 0:23
Posts: 1
Location: Austin, Texas
I seem to be having trouble with my board when it is not powered. I have a TI ADC128S02 (http://www.kynix.com/uploadfiles/pdf86758/ADC128S022CIMT.pdf) acting as a slave and communicating with another master board via SPI. There are buffers on the digital lines (Fairchild 74AC541MTC) between the master board and the slave.

My issue is that the master board could potentially be powered without the slave and the ADC being powered. If the master board is powered and sending SPI signals to the unpowered ADC128 then it will damage the ADC's ESD protection circuitry and no longer work correctly.
I'm looking for a way to ground the SPI lines on the slave board when the slave board isn't powered. Once the board is powered the SPI will be operating at 1MHz 5V CMOS logic.

The power analogue and digital power supplies to the ADC need to be isolated and are from different sources, this is to ensure no performance degradation. At the moment when the board is powered off but the SPI is still on this causes V_A = 0.8V and V_D = 1.8V. The datasheet for the ADC states that V_D < (V_A + 0.3V), because this limit is exceeded the device is then damaged.

I was hoping that when the buffer isn't powered the SPI signal wouldn't be seen on the ADC but this is not the case. I thought about using transistor inverters on the SPI lines but I'm worried these will cause signal delays and unnecessary increase in current consumption.
A reduced version of the schematic is included below.

Image

The analogue circuitry of the ADC is powered by ARef. The digital side and the buffer are powered by a seperate 5V. The SPI_MISO line is an output from the ADC to the SPI master and is therefore reversed on the buffer. The other three SPI lines are all from the SPI master. None of the ADC inputs have been shown, nor the rest of the connections on the connector.

Any suggestions as to how I can ground the SPI lines when there is no power on the slave board would be greatly appreciated.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Having trouble with my master board and the slave board
PostPosted: April 18th, 2017, 16:17 
Offline
User avatar

Joined: September 8th, 2009, 18:21
Posts: 9215
Location: Australia
ISTM that a potentially bigger issue would be to ensure that the two supplies are sequenced correctly. If you can guarantee that V_A always ramps up before V_D, as you must, then perhaps you could add a reversed biased Schottky diode between V_A and V_D.

In any case, I believe that a risk of damage only exists if the current into any pin of the ADC exceeds 10mA.

_________________
A backup a day keeps DR away.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group